Upoznajte stručni žiri

6 kolovoza, 2021, Betina Film Festival

Stručni žiri u sastavu Lana Barić, Danilo Šerbedžija, Ivica Perinović i Veljko Popović odlučit će o dobitnicima četvrtog izdanja Betina Film Festivala u osam kategorija. Ove godine zadatak im nije nimalo jednostavan jer se u selekciji nalaze izvrsna kratkometražna ostvarenja međunarodnih i hrvatskih autora. U Betinu stižu kofera punih filmova i s velikim odlukama. Vrijeme je da ih upoznamo.

LANA BARIĆ

Lana Barić diplomirala je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu i jedna je od najzrelijih imena hrvatske glumačke scene. Dramska je prvakinja zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta te jedna od najzaposlenijih filmskih glumica u Hrvatskoj. Glumila je u više od 20 filmova i serija, a njezin rad i talent struka je prepoznala na brojnim hrvatskim i europskim festivalima.

DANILO ŠERBEDŽIJA

foto: Darko Tomas (cropix)

Danilo Šerbedžija je hrvatski filmski redatelj. Studirao je na The School of Film Sveučilišta Ohio, a njegov dugometražni prvijenac 72 dana (2010), bio je kandidat za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Osim toga Šerbedžija je autor dokumentaraca, televizijskih serija i glazbenih spotova. Dobitinik je nagrade Vladimir Nazor (2020.) za najbolje umjetničko ostvarenje u području filmske umjetnosti za film Tereza 37 koju dodjeluje Ministarstvo kulture i medija RH.

VELJKO POPOVIĆ

foto: NIna Đurđević (cropix)

Veljko Popović diplomirao je na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Profesionalno se bavi računalnom grafikom. Suosnivač je studija za 2D i 3D grafiku i animaciju Lemonade3d. Od 2012. godine stalno je zaposlen na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje predaje animaciju. Njegovi filmovi prikazani su i nagrađeni na brojnim svjetskim festivalima uključujući Annecy, Animafest, Clermont-Ferrand, Aspen, Hiroshimu, Leeds, Stuttgart, itd. Bio je član žirija na brojnim filmskim festivalima.

Veljko je ove godine pomoćni član žirija isključivo za animiranu kategoriju BFFKids programa.

IVICA PERINOVIĆ

foto: Mario Gregov (BAFF)

Filmski kritičar, programski savjetnik i producent Kinoteke Kino Zona koja je obogatila kulturnu ponudu grada Zadra. Kao i Marko, aktivan je član HDFK-a. Ivica aktivno sudjeluje na Betina Film Festivalu od prvog izdanja 2018. godine kao član žirija te kao predavač filmske kritike u sklopu BAFF Kampus programa 2019. godine.

Festivalska nagrada ‘Kalafat’ ove godine dodjeljuje se u rekordnih devet kategorija za kratkometražni film koji je nastao u periodu 2020. i 2021. godine u trajanju do 45 minuta i to za:

Najbolji hrvatski igrani film
Najbolji hrvatski igrani film mladog autora
Najbolji hrvatski dokumentarni film
Najbolji hrvatski dokumentarni film mladog autora
Najbolji međunarodni igrani film
Najbolji međunarodni dokumentarni film
Najbolji animirani film za djecu
Najbolji regionalni film
Najbolji VR film.

Čestitamo još jednom svim autorima i želimo svu sreću u utrci za festivalsku nagradu.